"Hiszek abban, hogy az ember képes a változtatásra és ha ezt a készséget feltárja Önmagából olyan változásokat fog tapasztalni melyekre nem is gondolt."

Lázár Ilona - Életvezetési tanácsadó
Lázár Ilona - Életvezetési tanácsadó


Krízis helyzet

line

Felismerni, elfogadni, legyőzni!

krizis_helyzet_p-coaching

Krízis helyzet – Felismerni, elfogadni, legyőzni!

Krízis, nem kedvelem ezt a szót. Pontosan annyira kemény csengése van, mint amennyire kemény élethelyzetet jellemez. Ennek ellenére sem szeretem ezt használni. A krízis szó (κρίσις) görög eredetű, válságot, fordulatot jelent. Én jobban szeretem a fordulat szót használni.

Fordulat. Így nem is olyan rémisztő, ugye? :) Tehát ha nem krízis helyzetbe kerülsz, hanem az életed egy „fordulópontjához”, akkor kimondva nem is tűnik annyira lehetetlennek a „küldetés”, igaz? Mert így van! Minden legyőzhető, minden probléma megoldható, minden élethelyzet átvészelhető. Hidd el!

Pár évvel ezelőtt találkoztam egy régi ismerősömmel. Még nem foglalkoztam a coachinggal, nem is tudtam ki is, mi is lehet az a coach. Az ismerősöm komoly krízis helyzetben volt ekkor, élete komoly fordulópontjához ért. Férje tragikus autóbalesetet szenvedett

, kómában került. A fiatal nő összetört, az orvosok semmi jó hírrel nem szolgálhattak férje állapotát illetően. Mit tudunk ilyenkor mondani? Hogyan segíthetünk barátainkon ilyen élethelyzetben? Támaszt nyújthatunk! Ezzel segítve őket a forduló pontok legyőzésében.

Coachként ma már könnyebben menne a „támasznyújtás”, mint annak idején. Barátnőmet végig kísértem az érzelmi sokkon, az azt követő kiborulásokon egészen addig, amíg elfogadta a helyzetet. Nem beletörődött, elfogadta! Nagy különbség. Ez a hirtelen jött fordulat, gyökeresen megváltoztatta az életét. Nem mondom, hogy minden sokkal jobb lett ezt követően az életében, de más lett és jó értelemben. Tudom, hogy szeretjük a happy end-et. :) Szerencsére ez a történet is így végződik. A férj 2 hónapig volt kómában és körülbelül 3 év alatt épült fel.

Életünkben számos fordulópont lehetséges:

  • Szeretett személy elvesztése, veszélyeztetése
  • Munkahelyi változások, elbocsájtás
  • Egészségünk drasztikus romlása
  • Kapcsolati problémák

Tapasztalatom szerint, minden fordulópontnál (krízis helyzetnél, akármennyire is nem kedvelem ezt a szót) 3 fázis van, amin át kell esnünk:

 

krizis_helyzet_p-coaching2

…ha nem látod, legyen bátorságod segítséget kérni!

1. Felismerés/Rádöbbenés
2. Elfogadás
3. Legyőzés, vagy „túllépés”

Felismerés. Ez a legkeményebb. Általánosságban itt veszítjük el legkönnyebben a kontrollt és el sem tudjuk képzelni a következő lépést. Pácienseim nagy többsége ebben a fázisban keres fel és gyakran közösen jutunk el a második periódusba. Elfogadás. Fontos (!), ez nem beletörődés. Aki beletörődik az élethelyzetekbe, az elveszti a csatát és sajnos az esetek többségében „belesavanyodik” az aktuális helyzetbe, hosszú hosszú időre boldogtalanná válhat. NEM! Elfogadás, ez más. Itt elfogadjuk azt, ami tény, ami megtörtént és meg nem változtatható. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor a helyzetnek megfelelően fogunk tudni reagálni, fel tudunk készülni a következő, az utolsó ciklusra. A legyőzésre.

Útravaló. Soha ne gondolkozz élted fordulópontján a „Mi lett volna ha…” agyi program szerint. Felejtsd el a múltat. Megtörtént, nem tudod megváltoztatni. Fogadd el és találd meg a megoldást a krízis helyzet legyőzésére! Ha a felismerés állapota 6-8 hétnél tovább tart, nem látod a kiutat, tanácstalan vagy, ne szégyellj segítséget kérni!


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress